Amerikai babaház

Nagyméretű fa babaházak és kiegészítők, pedálos járgányok valamint fa hintajátékok

Friss topikok

  • Usahouse: @qui: Bár nem ma tetted fel a kérdést, remélem még nem késtem el a válasszal. Szerintem a babaház,... (2011.01.12. 00:28) Közösség
  • Usahouse: Kedves Sambuci! Isten hozott! Jelenleg két közösséghez csatlakozhatsz : kozossegek.inda.hu/babah... (2010.02.26. 15:45) Babaház

Babaház építése - 2. fejezet

2009.03.02. 06:09 - Usahouse

Az építésnél kétfajta fő technológiát különböztethetünk meg : az egyik a tömör, a másik a réteges. A tömör technika jellemzői a következők : vastag falak ( amerikában 3/8"-os MDF lapból készülnek, itthon ez a 10 mm-nek felel meg ), tömör fa profilból elkészített nyílászárók és díszítések, általában ív nélküli, egyenes dőlésszögű tetők. A réteges technika fő jellemzői a vékony falak ( kb. 4 mm-es falemezből készül, amerikában főleg színfurnér lemezt alkalmaznak, én saját használatra a rétegelt lemezt ajánlom inkább ) valamint a falemez rétegekből összeállított nyílászárók és díszítések és az egyenes tetőkialakítás mellett lehetséges íves hajlásszögű tető kialakítása is. Az alábbi képekben bemutatok néhány példát:

 

Itt egy tömör technikával készült tanulmányt figyelhetünk meg. A vastag falak külső részébe a gyártó belemarja a homlokzat palánkjait, amit már csak festeni kell. Én ezzel a technikával készült házakat forgalmazom, összeállításuk nagyságrendekkel könnyebb és gyorsabb, mint a réteges technikáé. Ezekben a készletekben a nyílászárók előre el vannak készítve, így azokat is csak festeni kell. A díszítő elemek tömör fából vannak marva és esztergálva, ezáltal a lehető legélethűbb hatást érhetjük el. Aki ezt a technikát választja saját készítésű babaházához, az készítheti a nyílászárók kereteit a különböző formákban kapható mart fenyő lécprofilokból ( minden barkács áruházban kapni ) és az oszlopok és a korlátok is lehetnek gömbölyű keresztmetszetűek. Otthon elkészítve persze a külső borítás lamelláit utólag ragasztjuk fel, ami lehet karton, lehet vékony furnércsík, de ami még nagyon praktikus és  az első saját készítésű házamnál alkalmaztam az a famintás élfólia, ami a különböző színek kombinálásával igazán élethű hatást kelt, ráadásul nem lesz minden piszkos, mert csak egy olló és egy hajszárító vagy vasaló kell a felszereléshez. A cserepeket is készíthetjük bátran élfóliából, rengeteg szép szín kapható és mivel sima felületű, így könnyebben tisztítható és portalanítható a felülete.

A réteges technika olyan, mint egy 3D kirakó. A gyártó vékony furnérlemezbe sajtolja bele az alkatrászek formáit, amit nekünk ki kell tördelni, megcsiszolni, majd kezdődhet az összeállítás. A 3 dimenziós formákat gyakorlatilag lapokból állítjuk össze, íme 2 példa :

  

Ugyanolyan látványos házakat tudunk építeni a rétegenként összerakós technikával, mint a tömör változatoknál. Ez a stílus inkább a gyártók dolgát könnyíti meg, miközben a miénket megnehezíti. Sokkal több utómunka és idő egy ilyen babaház elkészítése a másik technikával szemben, ha pedig már egyszer pénzt adunk valamiért, akkor legyen egyszerűbb a dolgunk. Ez a technika viszont az otthoni barkácsolók számára megfelelő lehet, mert nem igényel különösebb befektetést a szerszámok és az alkalmazott eljárások terén. Az egyes elemeket a falemezre rajzoljuk, majd egy vékony pengéjű dekopírfűrésszel kivágjuk őket. A kisebb alkatrészeket lombfűrésszel vágjuk ki. Bevethetjük ugyanakkor a modern technikai vívmányokat is, számítógépes grafikai programokban megtervezzük a kívánt babaház részeit, majd kivágatjuk lézerrel szintén falemezből. Ez a módszer bár egy kicsit költségesebb a lézeres eljárás miatt, de a vágások és az élek szálkásodás és törésmentesek, így rengeteg bosszúságtól megkímélhetjük magunkat.

Íme egy réteges tehnikával készített bútor készlet. Bár nagyon szép és részletgazdag, de látható rajta, hogy lapokból vannak összeállítva, így sajnos nem adja vissza a "valódi" érzetet, a mindennapi játékhoz viszont kiválóan megfelelnek, gyermekeink sok örömet lelnek majd bennük.

 

 

 

A lapokból összeállított babaház készletek ára általában harmada vagy akár negyede is lehet a tömör, mart készletek árának, de nem feltétlen ajánlanám mindenki számára. Ilyen kit-et csak azok vásároljanak, akik megfelelően felkészültek az utómunkálatokra, illetve vállalják az egyes gyártási eljárásból eredő gyengeségekkel vagy hiányosságokkal járó plusz munkát . Az általam forgalmazott termékek között csak tömör, mart technikával készült babaházak találhatók, de egyedi kérésre persze behozok lapokból összeállítandó házakat is.

Fontosnak tartom figyelembe venni az elkészítési időt és az elkészítéssel járó befektetett munka mértékét. Az előre gyártott házikók gyártó szerinti összeállítási ideje kb. 40 munkaóra, a lapokból összeállított készletekre kb. 100 munkaórát becsülnek. A valóságban ennél azonban nagyobb a szakadék a két eljárás között. Egy dolgozó, munkába járó apuka esetében az előre gyártott házak jó munkaszervezéssel és időbeosztással nagyjából két hét alatt készülnek el, de a lapokból összeállított modelleknél ez az idő több hónap is lehet.

Végezetül a rögzítési eljárásokról néhány szó. A falak összeállításánál mindkét esetben használjunk folyékony faragasztót. A vastagabb falak megtartják magukat, a falemeznél viszont mindenképp alkalmazzunk derékszögű szorítót. Az összeillesztés után mindkét verziónál rögzítsük egymáshoz az alkatrészeket papír alapú ragasztótekerccsel, majd a további konstrukciók előtt várjunk 24 órát a teljes száradás érdekében. Nem érdemes kapkodni, inkább szép legyen, mintsem egy összeszórt "valami". A kisebb elemeket rögzíthetjük ragasztópisztollyal is, ezzel gyorsabban lehet haladni a néhány perces száradást figyelembe véve, de nincs akkora rögzítő ereje, mint a faragasztónak, így a falakhoz azt használjuk mindenképp. A cserepeket a készleteknél előre befestjük egy tojásfesték szerű vízben oldódó porfestékkel és az eljárás is hasonló mint a húsvéti műveletek. A festéket feloldjuk a vízben, majd minden cserepet beleszórunk és néhány perc múlva kész is. Leszűrjük, megszárítjuk, majd ragasztópisztollyal felrakjuk sorban a tetőre.

A két eljárás természetesen kombinálható, nem zárja ki egyik a másikat. Kezdjünk bele bátran saját magunk akár a nulláról, vagy vásároljunk az előre gyártott készletekből, mindenképp jó és hasznos időtöltés, vagyamint nagyszerű ajándék gyermekeink számára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr57974693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása