Amerikai babaház

Nagyméretű fa babaházak és kiegészítők, pedálos járgányok valamint fa hintajátékok

Friss topikok

  • Usahouse: @qui: Bár nem ma tetted fel a kérdést, remélem még nem késtem el a válasszal. Szerintem a babaház,... (2011.01.12. 00:28) Közösség
  • Usahouse: Kedves Sambuci! Isten hozott! Jelenleg két közösséghez csatlakozhatsz : kozossegek.inda.hu/babah... (2010.02.26. 15:45) Babaház

Babaház építése

2009.02.08. 06:56 - Usahouse

   A babaház alapanyaga fa, ami lehet furnér vagy rétegelt lemez, illetve MDF, de ha gerenda vagy rönk mintázatú házikót készítünk dolgozhatunk négyszögletes fenyőlécből, vagy kör keresztmetszetű fenyőrúdból. Szóbe jöhet természetesen a balzafa is, ami igaz hogy könnyű, de az ára csillagászati.

   Első lépésben rajzoljuk le elképzeléseinket. Mindenképpen több félét csináljunk, majd beszéljük meg gyermekeinkkel, hogy nekik is megfelel-e elképzelésünk. Hallgassuk meg őket figyelmesen és módosítsuk a terveket az ő elképzeléseiknek megfelelően, hiszen nekik készítjük és ők fognak játszani vele. Persze ésszerű határokat azért igyekezzünk betartani és magyarázzuk el nekik, hogy nem kell négy bejárati ajtó, vagy kilenc kémény.

Ne elégedjünk meg egy egyszerű "doboz" házzal, aminek van négy fala és egy sátorteteje. Itt a jó alkalom, hogy kiélhessük kreativitásunk, hogy megépítsük álmaink házát kicsiben, vagy akár saját házunk miniatűr modelljét. Az amerikai babaház, bár többféle építési stílust is követ (tudor, kolóniál, farm, eklektikus,..stb.) eredeti stílusa a viktoriánus. Az építészeti stílus amerikai vonalára a részletgazdagság, a tagolt falak, a bástyaszerű tornyok, a manzárd tető, az oldalfalak palánkozása, az olykor több szintes tornác, az ablakok emeletenként eltérő sokszínüsége, az öblös ablakkiugrások, és az emeletek homlokzati díszítésével történő elválasztása jellemezhető általánosságban. Nem kell természetesen ezekhez a szempontokhoz ragaszkodni, hisz a germán területeken a házak díszítésére a kilátszó vázszerkezeteket használták, itáliában és a görög területeken az oszlopos díszítés és az alacsony hajlásszögű tetők a jellemzőek, de láttam már a tradícionális japán építészet által ihletett babaházat is. Én az amerikai mintát részesítem előnyben, nekünk is ilyen babaházunk van. Annak idején a nagyobbik lányom választott ki három neki legjobban tetszőt a bőséges készen kapható választékból, amiből mi rendeltünk egyet, de ez is csak egy befejezésre váró készlet volt, így felépíteni, díszíteni és festeni nekem kellett. Mivel ezeknek a babaházaknak az importjával foglalkozom, természetesen ezeket ajánlom mindenkinek. Munka ezekkel is akad bőven, időtöltésnek kiváló, a végeredmény pedig lélegzetelállító.

Aki viszont úgy dönt, hogy saját maga készíti el gyermeke számára a babaházat, annak figyelmébe ajánlom az alábbi szempontokat:

Kreációnk legyen többszintes és mivel nagy méretű játékról van szó, terjeszkedjünk inkább fölfelé. Használjuk bátran az építészet különböző stílusjegyeit, legyen tagolt az alaprajz, toljuk ki az előszobát vagy a nappalit a homlokzat síkjából, tervezzünk tornyokat amit használhatunk belül lépcsőháznak, építsünk öblös ablakokat, amik megtörik az egyenes falak vonalát, építsünk a falakon kívül futó kéményt és burkoljuk tégla vagy kő imitációval, végül ne elégedjünk meg egy egyszerű festéssel, hanem burkoljuk babaházunkat palánkozással. Mutatok néhány páldát :

 

 Itt előretolt lépcsőház töri meg a fal egyenes síkját, ami ügyesen kombinálva van egy részleges tornáccal. Jól megfigyelhető a viktoriánus stílusra jelemző manzárd tető, így a látszatra kétszintes ház, a tetőtér beépítésével teljesértékű háromszintessé válik.

 

 

 

 

 

Ez a babaház "L" alakú alaprajz alapján készült. Itt a nappalit tolták előrébb az egyenes síkból, ezáltal nagyszerű lehetőség nyílott egy körbefutó tornác kialakítására is, ami a tetején erkéjnek használható. A nappali továbbá öblös ablakot kapott, de ez csak az alsó szinten van jelen.

 

 

 

 

Itt a többszinten felfutó öblös ablak adja a házikó jellegzetességét, valamint megfigyelhető a többszintes, erkéllyel kombinált tornác. Látható továbbá a homlokzaton elhelyezett, emeletenkénti díszítés is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt egy jó példa a tagolt alaprajzi elrendezésre, a többszintes tornácra, de a babaház leghangsúlyosabb eleme a középső torony, ami belül a lépcsőfordulókat rejti magában. A tornyok és tornácok kombinációjánál, a kor építészei mindig a tradícionális, úgynevezett "francia" ablakot használták nyílászárónak.

 

 

 

 

 

 

Ha pedig kedvet kaptunk kombináljuk a tornyokat, öblös ablakokat, tagolt alaprajzi jellemzőket, többszintes tornácokat és hasonlóan gyönyörő ékkövet kapunk mint a képen szereplő babaház. Ez a ház egyébként az általam forgalmazott házikók "zászlóshajója", a legnépszerűbb leglátványosabb és a legnagyobb mindközül. 

 

 

 

 

A következő fejezetben áttekintem a különböző elkészítési folyamatokat lépésről-lépésre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr44929529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása