Amerikai babaház

Nagyméretű fa babaházak és kiegészítők, pedálos járgányok valamint fa hintajátékok

Friss topikok

  • Usahouse: @qui: Bár nem ma tetted fel a kérdést, remélem még nem késtem el a válasszal. Szerintem a babaház,... (2011.01.12. 00:28) Közösség
  • Usahouse: Kedves Sambuci! Isten hozott! Jelenleg két közösséghez csatlakozhatsz : kozossegek.inda.hu/babah... (2010.02.26. 15:45) Babaház

Babaház építése - 3.fejezet - Kezdjük az alapoknál

2009.12.26. 22:35 - Usahouse

Nem kell megijedni, nem lesz szájbarágós a fejezet. Az előző részekben már ismertettem azokat a kezdeti lépéseket, amiket fontosnak tartok, de a leglényegesebb majdnem kimaradt : a korosztály. Én három féle korosztályt különböztetek meg  babaház-rajongóknál és ennek megfelelő osztályba sorolom az építményeket.

Az első korosztály a legkisebbek, 3-7 év körül. Ebben a korban igazából a játszhatóság kapja a legnagyobb hangsúlyt. A házikó ebben az esetben a legegyszerűbb, mentes mindenféle "felesleges" díszítéstől. A lehető legkevesebb mozgó alkatrészben próbáljunk meg gondolkodni, no nem azért, mert a kicsik nem érdemlik meg a szépen kidolgozott, igényes játékot, de az esetek nagy többségében minden a kezükben marad. Amire legfőképpen felhívnám a figyelmet, mivel fából készült játékról van szó, azok a szálkák és a sarkok. Az én lányaim most három és öt évesek, ugrálnak, szaladgálnak, esnek-kelnek. A legkevésbé szeretnénk nekik sérülést okozni. Ha lehet használjunk a falakhoz legalább 6 mm vastag rétegelt lemezt, mert perceken belül válik a legtöbb játékból kalapács és persze mi szeretnénk, ha még az unokáink is az általunk épített babaházzal játszanak. A sarkokra tegyünk tömör fa profilokat, mert a rétegelt lemez legfelső rétege hajlamos a vágási felületeken( tehát minden szélén )szálkásodni. Az alábbi képen kékkel jelöltem egy "L" profilt ami sarkok takarására tökéletes, ráadásul nagyon dekoratív:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az is legalább ennyire fontos, hogy ha ilyen profilokat használunk, mindig csiszoljuk, vagy gyaluljuk az éleket egy kicsit ívesre, mert az élek és sarkok könnyen sérülést okozhatnak! Említettem a díszítést is. A fiatalabb korosztálynak nem fog szemet szúrni, ha nincs annyira dekorálva a homlokzat. Amiket el lehet hagyni ebben az esetben : ablakpárkányok, virágládák, zsalugáterek(bár ezekkel klasszul lehet az ablakokat díszíteni, úgyhogy ha ragaszkodunk hozzájuk, ragasszuk a falra, semmi képpen se legyen nyitható). Gyakorlatikag minden olyan külső díszítést elhagyhatunk, amik sérülést okozhatnak, vagy amiktől gyerekeink hamar megszabadítják a házukat, de nem kell feltétlen lemondani róluk, nyugodtan fessük fel a hiányzó elemeket dekorációként a falra.

 

A második korosztály a 8-15 évesek, részükre már készíthetünk részletesen kidolgozott modelleket, közben bevonhatjuk őket is a munkába, így a közös alkotás is remek élményt nyújthat. Nem csak a kisebbeknek készült házaknál fontos a megfelelő szálkamentes kidolgozás, itt is ennek megfelelően járjunk el. Ez a korosztály már igencsak ügyel a részletekre, sőt igényli a valósághű kialakítást. Számukra már nem csak a játék élvezete fontos, hanem a gyűjtőszenvedély is egyre inkább teret hódít.

 

A harmadik korosztály igazából korban meghatározhatatlan. Ők a felnőtt makettezők és gyűjtők, akik a legmesszemenőkig részletes és bonyolult kialakítású házak tulajdonosai és szerelmesei. Számukra fontos az méretarányos kidolgozás és az olyan valósághű részletek kialakítása, mint például a működő nyílászárók. Házaikat felszerelik világító rendszerekkel, kristálycsillárokkal és korhű falikarokkal, a kandallóban tűz imitáció "lobog", a padló és falburkolatok szinte megegyeznek az igazival (intarziás lakkozott parketta és fa bordűrök a vinil tapétákhoz), valamint minden helység egy külön-külön, tökéletesen megkomponált dioráma.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr271625204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása